Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

In Memoriam


In memoriam – Tamara Ciobanu

Pe data de 22 noiembrie se împlinesc 101 ani de la nașterea sopranei Tamara Ciobanu.

Tamara Ciobanu (născută Taratanskaia, 22 noiembrie 1914 – 23 octombrie 1990) a fost una din cele mai populare cântărețe ale Moldovei din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

În anii 1945–1951 a fost solistă a Radiodifuziunii din RSSM, între 1951–1973 a fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Fluieraș”. În anii 1973–1980 a lucrat ca conferențiară a Catedrei de Canto a Academiei de Muzică „G. Musicescu”. Artistă a poporului din URSS. A interpretat rolul Tatianei în opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, și rolul lui Cio-Cio-San din opera cu același nume de Giacomo Puccini. Din 1972 a fost președinte a Societății muzical-corale din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. În anul 1950 a primit premiul de Stat al URSS.

Tamara Ciobanu de mic copil avea o dragoste deosebita fata de muzica populara. Dupa absolvirea liceului de fete "Principesa Dadiani" din Chisinau, isi continua studiile la Scoala de Medicina apoi la conservatorul de la Saratov (19941-1944). In aceasta perioada participa in calitate de soprano in corul maestrului M.Berezovschi, ia lectii particulare de canto, ca peste putin timp sa-si aprofundeze studiile muzicale la Conservatorul de Stat din Moldova, pe care l-a absolvit in 1947. In acelasi an participa la primul Festival Mondial al Tineretului si Studentilor din Praga, unde a cintat: Doina, Marioara, Leana, cintece care au devenit cartea de vizita a Moldovei. La acest festival e distinsa cu titlul de laureat si diploma de gradul I. Din 1989, numele Tamarei Ciobanu il poarta un prestigios concurs al interpretilor cintecului folcloric.

 

Artinfinit.md

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed