Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Europa


Mari gânditori ai lumii

Pentru a deveni un gânditor mondial de top, cea mai profitabila strategie, in zilele noastre, este sa va transformati fie intr-un disident politic, fie intr-un vizionar din lumea tehnologiei.
Printre cei mai mari 100 de gânditori ai lumii se numara Aung San Suu Kyi si Thein Sein, din Burma, Bill Clinton si sotia sa, Hillary Clinton, Sebastian Thrun, Bill Gates si sotia lui, Melinda Gates, Barack Obama si Angela Merkel.
Pe locul 100 al topului „Foreign Policy“ se situeaza Sana Saleem, o activista pakistaneza in vârsta de 25 de ani, autoarea unui blog intitulat „Mystified Justice“, care s-a luptat cu guvernul islamic si a reusit sa blocheze un proiect legislativ ce ar fi presupus cenzurarea Internetului. Locul 91 e ocupat de Danah Boyd, o cercetatoare din domeniul social media din New York, care a atras atentia asupra inechitatii dintre numarul mare de utilizatori de Internet care genereaza continut (sa ne gândim la cei 1 miliard de utilizatori ai Facebook-ului) si numarul mic de oameni care au puterea de a stabili reguli ce guverneaza folosirea acestui continut (sa ne gândim la Mark Zuckerberg).
La jumatatea topului, pe locul 51, se situeaza Nigozi Okonjo-Iweala, ministrul de Finante al Nigeriei, care ar fi putut ajunge, anul acesta, prima femeie de culoare din fruntea Bancii Mondiale. Desi a pierdut postul, Okonjo-Iweala ramâne o sustinatoare a unei idei fundamentale: tarile africane nu se pot dezvolta economic pâna când nu-si pun la punct institutiile publice. In cazul Nigeriei, exista o conditie suplimentara: diminuarea coruptiei si a influentei „nasilor“ care beneficiaza de pe urma resurselor petroliere ale tarii.
Pe locul 21 al topului se situeaza George Soros, faimosul investitor si filantrop de origine maghiara din New York. Soros este apreciat pentru curajul de a-i fi spus Europei „adevarul in fata“ intr-un eseu din luna septembrie, din „New York Review of Books“, in care arata ca Germania, nu Grecia, este tara cea mai vinovata pentru criza zonei euro. Germania, arata Soros, ar trebui fie sa conduca Europa afara din criza economica, fie sa paraseasca zona euro, permitându-le tarilor mai mici sa revina la crestere, cu o moneda devalorizata.
Locul al cincilea al topului este ocupat de Bill Gates, co-presedinte al fundatiei Bill si Melinda Gates, „pentru a fi indrazint sa-si imagineze ca orice poate fi imbunatatit“. Anul acesta, Bill Gates – care nu a lipsit niciodata din topul „Foreign Policy“ – a ajuns pe pozitia a cincea datorita investitiilor pe care le-a facut in… toalete. 2,5 miliarde de oameni – aproape 40 la suta din populatia lumii – nu au acces la facilitati minime de igiena. Fundatia Gates a investit, in ultimul an, 150 de milioane de dolari in programe care imbunatatesc conditiile sanitare la nivelul intregii lumi.
Ocupantul locului al patrulea este Sebastian Thurn, cibernetician si cercetator la Palo Alto, in California. Thurn are meritul de a fi construit primul automobil care poate naviga in conditii reale de trafic fara a fi condusa de un sofer uman. Pe locul al treila se situeaza Bill si Hillary Clinton. Fostul presedinte al Statelor Unite si sotia sa, actualmente secretar de stat al SUA, au ajuns pe aceasta pozitie pentru sustinerea internationalismului liberal: viziunea unui guvern care poate sa aduca prosperitatea interna si sa promoveze democratia fara sa demonizeze, in mod inutil, alte tari. Pe locul al doilea se situeaza Moncef Marzouki, medic si presedinte al Tunisiei, care a cerut anul acesta Natiunilor Unite sa declare dictatura o „boala“ si sa lanseze o campanie oficiala impotriva liderilor autocrati, pentru a eradica dictatura exact asa cum am eliminat poliomelita sau variola.
Primul loc al topului este ocupat de Aung San Suu Kyi, membra a parlamentului din Burma, si de Thein Sein, presedintele uneia dintre republicile din sud-estul Asiei cunoscute in special pentru regimurile represive de care a avut parte, in istoria recenta. Aung San Suu Kyi, careia apropiatii ii spun, simplu, „doamna“, a petrecut 20 de ani sub arest la domiciliu, la ordinele juntei militare paranoice care a schimbat, in 1989, chiar si numele tarii in Myanmar. In cele din urma, anul acesta, lui Aung San Suu Kyi i s-a permis sa accepte Premiul Nobel pentru Pace pe care il primise in 1991. Generalul Then Sein are meritul de a fi inceput sa ridice restrictiile impuse asupra liberei exprimari si sa deschida economia tarii spre piata libera, dupa ce a venit la putere, in 2011.
Intr-o epoca in care ideile, bune sau rele, circula foarte rapid prin intreaga lume, acestia sunt, in viziunea revistei „Foreign Policy“, gânditorii care conduc dezbaterea globala asupra libertatii de expimare. Motto-ul topului de anul acesta e un citat din Lee Bollinger, presedinte al Universitatii Columbia: „Astazi, vedem rapid cum cenzura din orice colt al lumii se transforma in cenzura peste tot in lume.“

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed