Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Iconografia


Tehnica pictării icoanei ortodoxe. Scurtă descriere

Pregatirea suportului

Imaginile următoare conțin o scurtă descriere a tehnicii tradiționale de lucru, folosită la icoana pe lemn. Toate icoanele pe care le vedeți în aceste imagini au ca suport lemnul(preferabil de esență moale), peste care, într-o etapă inițială, se cașerează pînză rară de bumbac. După un interval de 12 ore, se aplică în straturi succesive grundul preparat prin combinarea cleiului de oase, cu material inert și apă. După uscare, suprafața se șlefuiește cu hîrtie abrazivă și piatră de agat, pînă cînd devine extrem de fină și netedă.

Aplicarea foitei

Se trasează contururile principale ale icoanei. Se aplică apoi 4-6 straturi de shellac, pe porțiunile pe care se va aplica foița de aur. Prin această metodă se asigură impermeabilitatea suprafeței necesară aplicării ulterioare a mixtionului. După aproximativ 12 ore, timp în care suprafața a căpătat aderența necesară, se aplică printr-o tehnică specială, foițe de aur de 22kt, în așa fel încît marginile acestora să se suprapună. După 24 ore, suprafața se netezește cu grijă pentru a îndepărta surplusul de foiță, după care se izolează foița cu o peliculă protectoare.

Aplicarea fondului si culorilor

Se prepară culorile din pigmenți uscați, care se combină cu emulsie din gălbenuș de ou, apă si oțet. Culorile se aplică în straturi subțiri. Se începe de la culorile închise trecînd apoi spre cele luminoase (spre final), în spațiile bine delimitate ale suprafeței, cu o pensulă moale și fină.

Pictura detaliilor

Urmează pictura propriu-zisă a veștmintelor, părului, feței și a mîinilor, în această ordine, potrivit erminiei. Detaliile fine ale elementelor icoanei se păstrează pentru final. Se modelează formele, în straturi succesive, foarte subțiri, de la tonurile închise spre cele mai luminoase. În această etapă se finalizează detaliile veștmintelor și ale părului.

Pregatirea finala. Vernisarea

Odată finalizate detaliile feței și ale mîinilor, după ce se permite uscarea straturilor pictate, se vernisează icoana cu un strat subțire de vernis de tempera, de bună calitate. Nu trebuie nesocotită nici pregătirea sufletească a iconarului, care înfătișează în icoană, prin asemănare, în cele văzute, pe cele sfinte sau nevăzute. Lucrul la icoană trebuie să devină rugăciune lucrătoare, pentru ca icoana să devină cu adevărat, loc de prezență sfîntă.

Rugăciunea iconarului

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care nemarginit esti cu firea dumnezeirii si pentru mantuirea oamenilor, in vremile acestea mai de pe urma, Te-ai intrupat in mod tainic din Maria Fecioara si de Dumnezeu Nascatoarea si ai socotit vrednic lucru sa fii zugravit; Care singur chipul preacuratei fetei Tale l-ai zugravit in preacinstita mahrama, si printr-insa ai vindecat boala eparhului Abgar regale Edesei si sufletul lui l-ai luminat spre cunostinta Ta, a adevaratului Dumnezeului nostru; Care prin Duhul Tau cel Sfant l-ai inteleptit pe dumnezeiescul apostol si evanghelist Luca a zugravi chipul Preacuratei Maicii Tale, care Te poarta pe Tine ca pe un prunc intr-ale ei brate si-I zice lui (binecuvantandu-l): “Darul celui nascut din mine, prin mine, impreuna cu el sa fie”; Insuti, Stapane, Dumnezeule al tuturor, lumineaza, intelepteste sufletul, inima si cugetul robului Tau (numele); si mainile mele le indrepteaza fara de prihana si prea bine a zugravi chipul asemanarii Tale si al preacuratei Maicii Tale si al tuturor sfintilor, intru a Ta slava si intru stralucirea si infrumusetarea sfintei Tale bisericii si spre iertarea pacatelor celor ce cu cinstire cuviincioasa le aduc acestora inchinaciune si cu buna cucernicie le saruta, si cinstire catre cel infatisat inalta; si ma izbaveste de toata uneltirea diavoleasca, sporind in toate poruncile Tale, prin mijlocirile prea curatei Maicii Tale, ale sfantului slavitului apostol si evanghelist Luca si ale tuturor sfintilor Tai. Amin.

 

Sursa: iconia.ro

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed