Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Stil


Ia - cămașa de sărbătoare a femeilor

,,Purtăm ii ca să ne identificăm cu etalonul frumuseții, bunătății și fericirii populare,,

Varvara BUZILĂ, dr., conf. univ.

În prezent popoarele lumii continuă să se identifice inclusiv prin vestimentație. Miza principală pentru fiecare popor este să păstreze costumul tradițional și să-i ofere cât mai multe funcții sociale. Dar, la fel de frecvent, se recurge la etalarea unei singure piese vestimentare din costum, cea maireprezentativă și mai dozată simbolic. Pentru tradiția noastră această piesă este ia sau cămașa de sărbătoare a femeilor.

Ia este cămașa pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de vârf creată prin contribuția nenumăratelor generații de femei. Iia a fost purtată și perfecționată mii de ani, încât colportă încifrat în ornamente aspirațiile de bine, de fericire și de frumusețe ale poporului nostru. O îmbrăcăm pentru a ne confunda cu toți cei care au contribuit la afirmarea noastră istorică. Este marca noastră identitară care ne etalează cu toată demnitatea în rândul popoarelor lumii. numită și cămașă încrețită la gât.

Decorul este elementul care face deosebită această haină. Broderia, executată în diferite tehnici și cu diferite materiale, este concentrată în benzi ornamentale bine armonizate, care formează texte de simboluri vizuale. La rândul lor, benzile, având anumite proporții bine verificate, sunt amplasate în locuri strict stabilite. Așa cum aminteam, încrețitura de la gât poate fi decorată cu ajutorul unei bentițe brodate care îmbracă marginile, cu tehnici de cusut care ajută creților să se plieze mai reușit, formând motive decorative suplimentare sau cu ajutorul cârligelului. Partea de dinainte a iei este cusută cel mai des cu două benzi de motive ornamentale, iar mai rar din patru sau șase benzi, de mărimi diferite, dispuse întotdeauna vertical. Spatele este mai simplu decorat, cu cel mult două sau patru benzi verticale. Mâneca are un decor tripartit format din trei registre: altiță, încreț sau crețișorii și râuri. Altița dreptunghiulară, cu benzi ornamentale orizontale este situată sus la umăr și are motive specifice. Încrețul sau crețișorii conțin motive romboidale și triunghiulare dispuse orizontal, executate în diverse nuanțe ale culorii galbene. Registrul de jos este decorat cu benzi oblice sau perpendiculare, numite râuri, reprezentând motive geometrice, vegetale stilizate, cosmomorfe sau mixte. Între cele trei registre există și o articulare proporțională. Registrul încrețului este de trei ori mai mic decât cel al altiței. Altița și încrețul împreună sunt de trei ori mai mici decât spațiul rezervat râurilor. În vechile ii motivele de pe altiță nu se mai repetă în alt loc al cămășii, ele conțineau informații despre statutul social al purtătoarei. Nu se repetau nici cele ale încrețului. Seamănă ori sunt identice doar motivele de pe pieptul, spatele și râurile mânecii.

 

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed