Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Bucătăria Tradiţională


Despre urzică...

La sigur nu o dată am fost înghimpaţi de această plantă şi am simţit pe pielea nostră usturături şi beşici. Eram supăraţi pe ea şi ne gândeam la ce bun creşte peste tot şi ne înghimă. Dar urzica, pentru că anume despre ea vorbim, este o plantă cu mai multe întrebuinţări medicinale şi culinare.

 

Acum e perioada când sunt la mare căutare urzicile. Ele sunt alimente şi în acelaşi timp medicament.

 

Urzicile sunt surse de minerale (crom, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, sulf, mangan, siliciu), vitamine (complexul de vitamine B, vitamina A, caroten, vitaminele B, C, si K) şi aminoacizi. Urzica conţine cantităţi însemnate de bor şi siliciu, minerale care ajută la artrita, burşită şi tendinită. Ea este un bun astringent, diuretic, tonic, calmant, anti-reumatic, stimulent, decongestionant, febrifug herpatic, anticancerigen, antiinflamator, detoxifiant, stimulent circulator.

 

Detoxifierea organismului cu ceai de urzici reprezintă un tratament naturist folosit de secole. Ceaiul de urzică este folosit pentru curăţarea sângelui. Ceaiul de urzică rece este un remediu extern util pentru ameliorarea arsurilor şi rănilor minore.

 

Urzica aduce beneficii  şi pentru tractul urinar. Urzica are proprietăţi diuretice, ceea ce înseamnă că încurajează eliberarea de toxine prin urinare. Urzicile pot fi de ajutor în tratamentul infecţiilor tractului urinar, retenţiei de apă şi chiar pietrelor la rinichi. Urzica ajută organismul să elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar şi pietre la rinichi.

 

Urzica mai  este o plantă folosită şi în cometologie. Sunt foarte multe firme care fabrică şampon de urzici. Datorită faptului că urzicile distrug bacteriile şi stimulează activitatea celulelară veţi obţine o piele stralucitoare, catifelată, mult mai sanatoasă si frumoasă. De altfel, infuzia de urzici este folosită şi pentru tratarea multor boli de piele. Pentru a stimula creşterea părului şi pentru a avea un păr mai bogat se utilizează  aceeaşi infuzie de urzici şi pentru clatirea parului.

 

În bucate...

Culegeţi şi spălaţi cu mănuşi frunzele de urzică. Apoi fierbeţi-le în apă timp de 10 minute, apoi aruncaţi spuma (pastrati lichidul pentru a-l bea ca supă sau medicament). Tocaţi urzicile mărunt şi folosiţi-le alaturi de diverse legume în supe, tocane şi sosuri pentru paste. Ca garnitură, urzicile opărite sunt delicioase călite la foc iute cu praz, usturoi, ulei de măsline, sare şi piper.

 

Urzica este o plantă pe larg utilizată şi folositoare, aşa că ar fi bine să profităm de ea acum, când este sezonul ei!

 

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed