Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Religie


Obiceiuri și tradiții la sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil

În cea de-a 21 zi a lunii noiembrie, creştin ortodocşii prăznuiesc Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor puterilor cereşti fără de trup.

În unele zone există diferite tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. Astfel:

In traditie, Mihail se bucura de o venerare mai mare, el fiind cel care poarta uneori cheile Raiului, lupta impotriva diavolilor, sta la capul bolnavilor daca le este sortit sa moara si la picioare daca le este harazit sa mai traiasca. Traditia il pune alaturi Sfantului Ilie cand tuna si fulgera, sau alaturi Sfantului Haralambie ca pazitor al ciumei.

In zona Bucovinei, Arhanghelii sunt considerati pazitori ai oamenilor pe tot parcursul vietii fiind cei care asista la judecata de apoi; sunt considerati patronii caselor, ce ard pacatele acumulate de oameni si purifica, prin post si rugaciune, constiintele.

In zonele de munte, Arhanghelii sunt patronii turmelor de oi. Traditia spune ca stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita “turta arietilor” (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Turta se arunca in dimineata zilei de 21 noiembrie in staulul oilor, odata cu intrarea berbecilor in turma. Daca turta cade cu fata in sus e semn incurajator, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cade cu fata in jos e mare suparare in randul ciobanilor.

Tot cu ocazia acestei sarbatori, in satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 21 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti, iar in biserici fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.

In unele zone, Arhanghelii au inchinata si o vara, “vara arhanghelilor”, reprezentata de 3-4 zile senine si calduroase intre 21 noiembrie si Craciun.

In popor, Arhanghelul Mihail este cel care elibereaza Soarele si Luna din puterea dracilor, atunci cand acestia le fura, adica la eclipse. Are putere si asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea sa dea drumul gerului pe pamant, acesta nelasand-o.

 

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed