Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Tineret


Andreea Russo, scriitoare: ” Nu știam că va fi o trilogie, dar în timp ce scriam am realizat că anume prin 3 volume aș putea reda mesajul”

Cum e să trăiești cu amintiri din viitor? Cum e să știi ce va fi mâine? Într-o viață în care viitorul și trecutul se schimbă cu locul, rămâne doar prezentul, dar cum să iei o decizie în prezent atunci când îți cunoști viitorul?

La șapte ani vrea să afle prin ce se deosebește de toți ceilalți. La 12 ani învăță cum să fie ca ceilalți. La 17 ani se îndrăgostește de Amelia. La 22 o întâlnește pe ea. La 27 se află într-un avion care urmează să se prăbușească.

Numele lui este Mir.

Dacă citești aceste rânduri, deja faci parte din viitorul lui.”

 

Tânăra autoare Andreea Russo lansează pe data de 9 decembrie, la Chișinău, primul volum din trilogia ”Amintiri din Viitor”. Despre carte, dar și despre planurile sale, a acceptat să ne vorbească în interviul de mai jos. Vă îndemnăm să o cunoașteți!

 

  • Cine este Andreea Russo?

Andreea Russo este o tânără ambițioasă. Mereu când sunt rugată să mă caracterizez cu ajutorul unui lexem, aleg adjectivul  ”ambițioasă„. Am 20 de ani, sunt studentă la Universitatea de Stat din Republica Moldova, facultatea economie, specialitatea contabilitate.

 

  • Când ai început să scrii?

Am început să scriu la vârsta de 16 ani din cauza plictiselii, și nu mă veți crede, dar mă plictiseam anume la orele de Limbă și Literatură Română.

 

  • Ce ai scris la început, poezii sau proză?

La început am scris poezii. Banale versuri despre dragoste, ceva specific pentru vârsta de atunci.

 

  • În curând îți faci debutul cu ”Amintiri din Viitor”. De ce ”Amintiri din Viitor”?

Cartea se numește ” Amintiri din Viitor” din motiv că personajul principal trăiește doar cu amintiri din viitor, trecutul pentru el lipsește.

 

  • Povestește-ne despre carte.

Ideea mi-a venit într-un moment tragic, pierdusem un om drag mie, și mă gândeam ce s-ar întâmpla dacă el ar ști că urmează să decedeze. Cu timpul acest gând a crescut în necesitatea de a scrie.

 

  • Este primul volum din trilogie. Când apar celelalte două cărți?

Nu știam că va fi o trilogie, dar pe parcurs ce scriam am realizat că anume prin 3 volume aș putea reda mesajul. Acesta este primul volum. Celelate două cărți urmează să apară pe parcursul unui an, la moment nu pot să răspund concret la întrebarea respectivă din motiv că încă se mai lucrează.

 

  • Cine a realizat coperta?

Foto copertă: Alex Iordache; Design copertă: Ina Moroșanu.

 

  • De ce ai decis ca 10% din vânzarea cărții să fie donate?

Consider că este normal să oferim sprijin și ajutor celor nevoiași, indiferent de cine suntem noi și indiferent de profesia noastră. Eu am o surioară de 4 ani, un îngeraș căruia împreună cu părinții îi oferim căldură și iubire, și adesea când îi privesc zâmbetul mă întreb de ce nu toți copiii au parte de o familie? De ce e atâta nedreptate? Am hotărât mereu să donez  un procentaj din vânzările cărților mele, din păcate acesta e cel mai mic ajutor pe care îl pot oferi la momentul actual.

 

  • Ai realizat și un book trailer al cărții. Cu cine ai lucrat la el și ce ai vrut să transmiți?

La acest minunat book trailer am colaborat cu movi.md,  a regizat Greg Schwartzog, un profesionist în domeniul său. Prin intermediul acestui book trailer am dorit să transmit acea atmosferă de mister care persistă și în carte. La masă se află personajul principal, Mir, care deși e mic, deja cunoaște cine va fi în viitor și cum va arăta. A 2-a persoană este Amelia, personajul secundar, care dezvăluie tot adevărul, iar a 3-a persoană este o intrigă.

 

  • Părinții te susțin în ceea ce faci? Ei sunt cei care îți citesc scrierile? Ce părere au?

Deși la început părinții erau sceptici în privința acestei dorințe de a scrie cărți, la moment au încredere în mine și în ceea ce fac. Lor le plac mult ideile mele vizavi de cărți, mesajul pe care doresc să îl transmit prin intermediul acestora, dar totodată sunt încântați și de poeziile scrise de mine.

 

  • În afară de scris, cu ce te mai ocupi?

A doua mea pasiune este broderia goblen, am deja 2 peisaje brodate, iar la moment lucrez la al treilea peisaj. De asemenea, iubesc mult și înotul. Atunci când am timp liber frecventez bazinul.

 

  • Ce planuri de viitor ai?

Am planuri grandioase, ambițioase. După trilogie, vreau să mai public 2 cărți, printre care un detectiv. De asemenea,  vreau să îmi continui studiile universitare peste hotarele țării, dar deja doresc să studiez filozofia.

 

  • Îți urez succes în tot ceea ce faci! Mulțumesc pentru interviu!

 

 

Anna Casian-Musteață,

ArtInfinit.md

 

 

Partenerii nostri: