Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Tineret


Petru Cliofos, tânăr poet: ” Îmi doresc ca sufletele invitaţilor mei, după lansarea cărții ”Suflet pe altar”, să fie mai bogate şi mai dornice de creaţie şi frumos”

Petru Cliofos este un tânăr îndrăgostit de poezie. La sfârșitul acestei săptămâni își va face debutul în literatură lansându-și cartea ”Suflet pe altar”. Se anunță a fi un eveniment unic și inedit. Despre lansare, dar și despre alte momente din viața tânărului poet, aflați din interviul de mai jos.

 

Ce trebuie să știe cititorii Portalului nostru despre Petru Cliofos?

Sunt tânăr activist, noncomformist și creativ, cu origini în raionul Fălești. M-am născut în 1989 -anul tuturor revoluţiilor. Am revenit acasă împreună cu Grafia Latină şi Limba Noastră cea Română.  Am studiat la facultatea de Drept şi îmi place să fiu social-activ.

 

Când ai început să scrii poezii?

Scriu poezii din clasa I. Toţi scriau compuneri, iar eu îmi exprimam gîndurile în vesuri.

 

Îți mai amintești prima poezie? Care a fost?

Din cîte îmi amintesc,  era ceva legat de visul de a fi medic, dar şi agronom ca bunelul. Titlul şi versurile nu le mai ţin minte.

 

Cine sunt primii tăi cititori?

Iniţial au fost colegii de şcoală și profesorii. Mai tîrziu - pietenii de pe reţelele sociale.

 

Am observat că scrii și poezii cu tematică religioasă. Ce te face să scrii așa?

Eu scriu ceea ce doreşte inima şi sufletul. Nu eu aleg despre ce să scriu. Versurile vin singure în împărăţia raţiunii şi sufletului.  Iar sufletul deseori are nevoie de ceva măreţ,  frumos, sublim, ori deseori numai credinţa îmi poate satisfice sufletul prin măreţia ceaţiei.

 

Ce teme mai abordezi în poeziile tale?

Absolut de toate, de la poezii pentru copii, pînă la poezii de dragoste, neam, istorie, etc

 

În curând vei lansa o carte – ”Suflet pe altar”. De ce ”Suflet pe altar”?

Pentru că se prezintă ca un fel de spovedanie, mărturie faţă de cititorii mei.

 

Povestește-ne mai multe despre carte. Cu cine ai lucrat la ea?

Cartea a apărut cu suţinerea morală a celor mai dragi şi scumpi Oameni pentru mine. Dumitru Mircea, Oxana Andreev, Silvia Matasî, Vitalie Jereghi au fost suportul tehnico – redactare.

 

Ai decis să donezi banii obținuți de la vânzarea cărții.  De ce?

De fapt, nu să donez bani din vînzarea cărţii,dar să implic invitaţii într-un moment caritabil care va ava loc la lansare şi care va da continuitate evnimentului  de după lansare. Invitaţii sa doneze jucării sau surse financiare  pentru activităţi caritabile în preajma sărbătorilor de iarnă.

 

Povestește-ne despre lansare. Va fi una deosebită, având în vedere că vei avea invitați deosebiți...

Evenimentul mi-am propus să fie unul pentru Suflet şi din Suflet,  ca să corespundă, asemeni unui decor, cu titlul cărţii. Evenimentul se axează pe 3 piloni: 1. Lansarea cărţii/recital de poezie. 2. Moment de caritate. 3.Momentul  special – recital melodic terapeutic  al compozitorului Gheorghe Iovu.

 

Ce așteptări ai de la debut?

Nu am aşeptări mari, îmi doresc doar ca sufletele invitaţilor mei, după eveniment,  să fie mai bogate şi mai dornice de creaţie şi frumos.

 

Cu ce ne vei mai uimi în viitorul apropiat?

Urmează prezentarea cărţii în Republica Moldova şi în România. Neapărat voi continua să mă implic poate şi mai mult în viaţa culturală, dar şi să menţin  şi să promovez activismul civic.

 

Mult succes în tot ceea ce ți-ai propus și mulțumesc pentru interviu!

 

 

Anna Casian-Musteață,

Artinfinit.md

 

 

 

Partenerii nostri: