Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Artiştilor Plastici


Vernisajul expoziţiei "Porțile cerului" la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Vineri, 18 decembrie 2015, ora 15:00, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va avea loc vernisajul expoziţiei Porțile cerului

Expoziția de grup Porțile cerului prezintă 57 de icoane pe lemn, pe sticlă, în tehnica metaloplastiei, realizate de artiști din România precum Nestor Nicolae, Teodorescu Ovidiu, Mihaela Badescu, Marian Manole, Iulian Mita, Ana Maria Marinica, Constantin Elena.

 

Icoanele prezintă diverse subiecte: Nașterea Domnului, Maica Domnului cu Pruncul, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Acoperământul Maicii Domnului, Închinarea Magilor, Iisus pe tron, Sfântul Ierarh Nicolae ș. a.

 

Nicolae Nestor (a. n. 1966) este conducătorul Atelierului iconografic Sf. Nichita, întemeiat pentru renașterea și dezvoltarea picturii tradiționale a icoanei ruse, studierea stilurilor și școlilor ruse. A făcut studii în Atelierul iconografic din Moscova, condus de Igor Drojdin. Combinând studiile cu activitatea practică, a fost în orașul Iakutsk (Rep. Saha), Velikii Novgorod și Moscova. Ucenicul lui Alexandru Cerepanov, pictor restaurator din Sankt Petersburg. Din 1998 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Rusia. Stabilit cu traiul în Romania din 1999.

 

Ovidiu Teodorescu prezintă 9 icoane realizate în tehnica metaloplastiei. Metalopastia, cum denumesc specialiștii arta de a sculpta în metal, cere multă atenție, răbdare și iscusință, pentru că, asemeni bijutierului, artistul trebuie să fie foarte atent la cel mai mic detaliu atunci când încearcă să „îmblânzească“ duritatea metalului. Ovidiu Teodorescu s-a născut în 1946, în loc. Moreni, jud. Dâmbovița. De tânăr a fost atras de artă. Și-a exersat talentul în grafică, a pictat în acuarelă și în ulei, dar pasiunea vieții lui este sculptura în metal, iar noutatea operei sale, alcătuită în majoritate din icoane, stă în metoda folosită. Pe un suport de plastilină, așază foaia de alamă sau de cupru, pe care apoi o bate până când aceasta cedează și ia forma dorită: a Mântuitorului, a Maicii Domnului, a Sfinților Arhangheli Mihail si Gavril, a Sfintei Treimi etc.

 

După 1990, Ovidiu Teodorescu a expus la Sibiu, Târgoviște, București, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Oradea, Cluj Napoca, dar și În Germania și Portugalia.

 

Mihaela Mihai Badescu s-a născut în 1950, în București. Membră a UAP din România din 1975. A participat la 66 expoziții în țară și străinătate (Grecia, Turcia, SUA, Belgia, Suedia, Austria, Italia). Începând cu anul 1994 participă la târguri de creație de artă tradițională românească. Lucrările sale se păstrează în colecții particulare și de stat din România, Anglia, Austria, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Republica Moldova, Olanda, Slovacia, Spania, SUA, Suedia, Venezuela, Ucraina.

 

Marian Manole s-a născut în 1977, este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă, Secția Patrimoniu Cultural a Universității din București (2001), clasa prof. Radu Dumitru și Sava Nicolae. Este licențiat în specializarea "Restaurarea operelor de artă". Membru al Uniunii Artiștilor Plastici. A participat la restaurarea și la pictura exterioară în frescă a 16 biserici din țară. A realizat numeroase expoziții personale și de grup.

 

Expoziția va rămâne deschisă până pe 17 ianuarie 2016.

Partenerii nostri: