Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Arhitecţilor


 

Uniunea Arhitecţilor din Republica Moldova este o asociaţie obştească neguvernamentală de creaţie, apolitică şi nonprofit constituită prin libera manifestare a voinţei arhitecţilor asociaţi, in vederea realizării in comun a scopurilor determinate de prezentul statut.

Asociaţia reprezintă o asociaţie obştească naţională şi îşi desfăşoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii. Durata de activitate a Asociaţiei este nelimitată. Citește mai mult...

..................................................................................................................................

 

Aug 28, 2019

Publicaţia Bored Panda a realizat un top al celor mai frumoase scări din lume, în funcţie de voturile cititorilor. Din 18 scări prezentate pentru concurs, pe primul loc s-a situat o construcţie din România. Cea mai frumoasă scară din lume este scara Rakoczi din Tărgu Mureş. Construcţia a primit de la cititorii publicaţiei 120 de puncte, iar fotografia care i-a impresionat aşa de mult este realizată de Dragoş Gurăroşie. Pe locul al doilea sunt scările bibliotecii Aqua Alta din Veneţia, considerată cea mai frumoasă bibliotecă din lume, care au primit însă doar 8 puncte din partea cititorilor.

Jul 16, 2019
În martie 2011, miliardarul mexican Carlos Slim Helu a deschis în Mexic acest muzeu, dându-i numele defunctei sale soţii, pentru a prezenta o parte din fabuloasa sa colecţie de peste 66.000 de opere de mare valoare. Din punct de vedere arhitectural, el a fost desenat de arhitectul Fernanado Romero, ginerele său, în unul dintre cartierele cele mai de elită ale capitalei.
Dec 22, 2015
Primăria municipiului Chişinău informează că proiectul de restaurare a scărilor acvatice din Parcul „Valea Morilor” se desfăşoară conform calendarului aprobat, iar în prezent pe şantier se derulează lucrări de conservare.
Oct 4, 2015
Arhitectura neconvenţională, chiar ciudată, a atras atenţia întotdeauna, iar cei care au dat dovadă de imaginaţie s-au bucurat mereu de libertate pentru a crea. Doi mari artişti cunoscuţi pentru acest tip de construcţii sunt, bineînţeles, Friedensreich Hundertwasser şi Antonio Gaudi. În ultimi ani, mulţi artişti – pentru că au depăşit de mult rolul de arhitecţi – au creat nenumărate construcţii, inspiraţi de tot ceea ce îi înconjoară. Aşadar, am pregătit mai jos un top aleatoriu cu cel mai nonconformiste case din lume.
Jun 30, 2015

Chişinăuienii au reuşit să obţină rezultate importante în domeniul construcţiei oraşului şi arhitecturii. Statutul de „oraş istoric” obţinut în anul 1986 de capitala Moldovei se datorează centrului său. Cândva, la frontiera acestui cartier se încadra oraşul întreg, iar astăzi numai o parte mică a oraşuluii, înconjurată de un cerc important de clădiri construite în anii ‘60-‘80.

Jul 6, 2014

Gelem,Gelem- imnul romilor , adică mergem, mergem, dar unde anume merg aceștia, unde?De o bucată mare de timp romii tot merg spre acapararea Dealului Sorocii, care deja și se numește semnificativ –Dealul Țiganilor. Romii sunt originari din nord-vestul Indiei și nord estul Pakistanului modern.În Moldova, țiganii au apărut în sec.al 14-lea. O mare parte din țiganii stabiliți în Moldova locuiesc în orașul Soroca.

Dec 29, 2013
Arhitectul moldovean Maxim Calujac a construit o casă inedită în centrul Chişinăului. Cu 20 de mii de dolari şi idei ieşite din comun, tânărul a reuşit să creeze o adevărată capodoperă, situată pe strada Kogălniceanu din centrul capitalei. În locul casei a fost o baracă, construită după război. Unele materiale de construcţie cum ar fi cărămida sau lemnul rămas de la vechea clădire au fost utilizate pentru interiorul celei noi, pereţii fiind construiţi de muncitori aduşi din localitățile rurale.
Sep 10, 2013
Oraşul Ungheni este cunoscut în ţară ca fiind unul dintre cele mai curate, dar şi pentru amplasarea sa pitorească. O atracţie deosebită, însă, duce faima oraşului în Moldova şi peste hotare. Este vorba despre podul feroviar construit în secolul XIX peste Prut de vestitul inginer francez Gustave Eiffel, care în baza experienţei pe care a avut-o la Ungheni mai târziu a ridicat, la Paris, turnul care îi poartă numele.
Mar 25, 2013
Un muzeu fantastic dedicat memoriei lui Enzo Ferrari (1898-1988), părintele celebrelor maşini de curse. Pentru a înlocui vechile ateliere de fabricat Ferrari, acest nou loc oferă un muzeu al mărcii având ca simbol calul cabrat, aflat la 20 de kilometri de Modena. Arhitectul Jean Kaplicki, decedat înainte de terminarea proiectului, a conceput extensia unei clădiri din secolul al XIX-lea, remodelându-i volumele interioare.
Mar 20, 2013
La St. Petersburg, în Florida, veţi putea întâlni “Oraşul soarelui”, care se află în “Dali Museum”, cuprinzând cele mai importante colecţii ale pictorului spaniol, după Muzeul de la Figueras din Spania. La o distanţă atât de mare de acolo, Yann Weymooth, arhitectul care a proiectat piramida de la Luvru, împreună cu Ieoh Ming Pei, a creat la începutul anului 2011 această clădire ca un nou adăpost al operelor artistului.
Mar 16, 2013
Este numit şi Diavolul din Tasmania. “Omul gândeşte că poate fi mai tare decât hazardul”, preciza artistul Christian Boltanski. Miliardarul australian David Walsh a făcut senzaţie în ianuarie 2010, atunci când a cumpărat opera lui Boltanski. După această dată şi până la moartea sa, artistul francez este filmat în permanenţă în atelierul său şi imaginile sunt retransmise, în direct, în muzeul subteran, ”Mona”, al omului de afaceri australian.
Mar 14, 2013
Un muzeu reprezentând cel de al treilea mileniu, intitulat “Muse”, Muzeul Ştiinţelor, care conjugă armonios natura, ştiinţa şi tehnologia, va fi inaugurat la Trento în această vară. Proiectat de Renzo Piano, “Muse” aminteşte de profilul unui munte. El va fi nucleul cultural al unui nou cartier în construcţie din zona industrială. Adiacent muzeului sunt în construcţie şi o zonă rezidenţială şi un vast parc urban.
May 25, 2012

Demolarea fondului istoric de clădiri, precum şi schimbarea configuraţiei şi destinaţiei urbanistice a parcurilor, scuarurilor şi cimitirelor din cadrul nucleului istoric al Chişinăului a fost interzisă pînă la completarea Planului Urbanistic General, în corespundere cu legislaţia în vigoare privind protejarea patrimoniului cultural şi cerinţelor în domeniu ale UNESCO şi Consiliului Europei. Prevederea respectivă se conţine într-o hotărîre aprobată, astăzi, de Guvern, transmite MOLDPRES.

Feb 13, 2012

Uniunea Arhitecţilor din Republica Moldova a fost fondată în anul 1946 la Chişinău, ca filială a Uniunii Arhitecţilor URSS.
La momentul actual în cadrul uniuni sunt în jurul la 300 membri.
Obiectivul principal al uniunii este dezvolatrea arhitecturii şi construcţiei în R. Moldova după nivelul european. Protejarea drepturilor de autor a arhitecţilor din R. Moldova.
Organul de conducere a Uniunii este congresul arhitecţilor, ce are loc o dată în 4 ani şi la care se alege Preşedintele Uniunii.
Ultimul Congres al Uniunii Arhitecţior a avut loc la 18 aprilie 2003, în Chişinău.

Sep 2, 2009

Uniunea Arhitecţilor din Republica Moldova este o asociaţie obştească neguvernamentală de creaţie, apolitică şi nonprofit constituită prin libera manifestare a voinţei arhitecţilor asociaţi, in vederea realizării in comun a scopurilor determinate de prezentul statut.

Asociaţia reprezintă o asociaţie obştească naţională şi îşi desfăşoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii. Durata de activitate a Asociaţiei este nelimitată.

Partenerii nostri: